Итните реформи од извештајот на Прибе на собраниски комисии | Правдико

Правдико

   

Итните реформи од извештајот на Прибе на собраниски комисии

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Шест собраниски комисии денеска и утре ќе ја разгледуваат листата на итни реформски приоритети и препораките од извештајот на експертската група ангажирана од европската комисија, а предводена од поранешниот директор во комисијата Рејнхард Прибе.

sobranie

 

 

На дневен ред се системските прашања за владеење на правото кои се однесуваат на следењето на комуникациите, во делот независни, регулаторни, контролни и надзорни тела.

Во овој дел се посочуваат неколку потточки меѓу кои – да се осигури задоволителна автономија на независните регулаторни, контролни и надзорни тела, не само теоретски туку и во пракса, со цел тие да делуваат ефективно и без политички притисок.

Ова бара не само проактивни напори од самите тела, но и политичка волја на сите други чинители да им дозволат да ги извршуваат нивните функции како што е предвидено со закон, вклучително и преку доделување на доволно финансиски средства. да се осигури дека членството во независни регулаторни тела се заснова на професионални способности.

Во препораките, меѓу другото, се наведува и дека „основните стандарди на демократско владеење мора да се исполнат“.

Извор: 24Вести

Препорачуваме

Партнери на Правдико