Иванов даде помилување на 53 осудени лица | Правдико

Правдико

   

Иванов даде помилување на 53 осудени лица

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

ivanovПретседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, по повод Новата 2014 година, даде помилување на 53 осудени лица, од кои 11 потполно, а 42 делумно се ослободуваат од натамошно извршување на казната затвор.

Претседателот на Република Македонија со помилување дава ослободување од гонење, или потполно или делумно ослободување од извршување на казната, ја заменува изречената казна со поблага казна или со алтернативни мерки, или определува бришење на осудата, или ја укинува, односно определува пократко траење на определена правна последица од осудата или на казната. Со помилувањето може да се определи укинување или пократко траење на овие казни: забрана на вршење професија, дејност или должност, забрана на управување со моторно возило на сторителите кои се возачи по занимање и протерување на странец од земјата.

Препорачуваме

Партнери на Правдико