Извештај од истражувањето: Спорот за името 2013 | Правдико

Правдико

   

Извештај од истражувањето: Спорот за името 2013

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

ime13Во извештајот од истражувањето „Спорот за името 2013 – ставови на јавноста“ се прикажани резултатите од испитувањето на јавното мислење. Ова истражување Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) го спроведоа по трет пат, по 2010 г. и 2011 г., а овој пат дополнет со интернет анкета со јавните и информирани личности. Истражувањето треба да придонесе кон поширока јавна дебата за спорот за името, во која ќе бидат вклучени сите релевантни чинители.

Извештајот е составен од вовед, вклучувајќи методологија, кратка историја за спорот, ставови на граѓаните за решение на спорот, изјаснување на референдум, градење национален став, фактори кои влијаат на граѓаните, очекувања за решение на спорот, наодите од интернет анкетата со јавни и информирани личности и заклучоци.

Испитувањето на јавното мислење направено преку теренска анкета во периодот 15 ноември – 1 декември 2013 г на репрезентативен примерок од 1.000 испитаници со +/- 3 % грешка. Анкетата  ја спроведе М-проспект, чија одговорност беше и нејзината методолошка исправност.

Целото издание можете да го превземите ТУКА

Извор: Македонски центар за меѓународна соработка

Препорачуваме

Партнери на Правдико