Извештај за обезбедена правна помош во периодот август 2016 – јануари 2018 | Правдико

Правдико

   

Извештај за обезбедена правна помош во периодот август 2016 – јануари 2018

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија (МХК) го имплементира проектот „Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите“, чија цел е да обезбеди информации базирани врз докази и да ја подигне јавната свест за одредени ранливи и маргинализирани групи, и на тој начин да придонесе за подобрувањето на социјалната и правната заштита на овие групи.

Една од компонентите за остварување на ваквата цел е обезбедувањето бесплатна правна помош на жртви од дискриминација и судско застапување во стратешки случаи, што ќе го подобри пристапот до правдата на ранливите групи и ќе создаде судска практика за заштита од дискриминација.

Oвој извештај има за цел да даде информации за дадената бес- платна правна помош и подобрувањето на пристапот до правда во случаи на дискриминација и прекршување на права на Ромите, ли- цата со физичка попреченост, лицата со интелектуална попреченост, жените од рурални средини и ЛГБТИ лицата, во периодот август 2016 – јануари 2018.

Извештајот можете да го преземете на следниот линк.

Препорачуваме

Партнери на Правдико