Јавен повик за доставување на ЕОРИ број | Правдико

Правдико

   

Јавен повик за доставување на ЕОРИ број

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.
granica-carinaЦаринската управа на Република Македонија ги информира сите економски оператори инволвирани во транзитна царинска постапка дека на 1 јули 2015 година, Република Македонија пристапува кон Конвенцијата за заедничка транзитна постапка, со што ќе почне да се применува заедничка транзитна постапка со земјите членки на Европската Унија, ЕФТА и Турција.Конвенцијата овозможува пратката за која е започната транзитна постапка во некоја од овие 33 земји да пристигне во било која царинска испостава во Македонија само со еден единствен транзитен документ и обратно, со што во голема мера ќе се забрза транспортот и ќе се намали времето на чекање на граничните премини.

За да се оствари и дополнителната можност за неподнесување на т.н. Влезна збирна царинска декларација при влез во земја членка на ЕУ што ќе значи уште побрзо спроведување на постапката, Царинската управа во транзитните електронски декларации до земјите членки на ЕУ мора да го испрати т.н. ЕОРИ број кој економските оператори го добиваат од земјите членки на ЕУ.

Заради тоа, ги повикуваме сите економски оператори кои поседуваат ЕОРИ број да го пополнат образецот објавен на интернет страната на Царинската управа на Република Македонија www.carina.mk во делот – Нов компјутеризиран транзитен систем и да го достават до Царинската управа на Република Македонија на ул.„ Лазар Личеноски“ 13, 1000 Скопје.

Повеќе информации на следниот линк Нов компјутеризиран транзитен систем.

Препорачуваме

Партнери на Правдико