Како да препознаете МОБИНГ на работа | Правдико

Правдико

   

Како да препознаете МОБИНГ на работа

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

mobing-486x272Мобинг е широко распространета појава чии последици се одразуваат врз социјалното окружување, работната средина и врз поединците. Затоа е потребно проблемот да се разгледува од различни аспекти: психолошки, медицински, социолошки и правен аспект за да се предупреди на неговото значење и да се придонесе за неговото навремено препознавање.

За жал, луѓето, честопати, не се свесни дека се мобирани и им е потребно долго време да сфатат дека се соочуваат со едно целосно ирационално и неправедно однесување на работното место. Затоа, за да може успешно да се справува со оваа појава, која зема сé поголем замав и кај нас, мора да се научи кои се нејзините основни обележја. Со овој прирачник дознајте какви видови на мобинг постојат, како да го препознаете мобингот и каде да го пријавите. Иако во Македонија бројот на пријавени случаи на мобинг е минимален сепак реалната ситуација е многу поинаква. Дознаете кои се вашите права и како да се заштитите од психолошкиот притисок кој се врши врз вас.

ПРЕВЗЕМИ

Извор: http://www.fes.org.mk

Партнери на Правдико