Карактеристики и концептот на државниот тероризам | Правдико

Правдико

   

Карактеристики и концептот на државниот тероризам

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Тероризмот е појава која е позната низ вековите и самата борба против тероризмот потекнува од неговото појавување. Во денешно време тероризмот добива и свои други димензии, но тие сеуште неможат прецизно да се дефинираат бидејќи не постои концензус за тоа што всушност преставува тероризмот и која е неговата дефиниција.

Постојат различни видови на тероризам (недржавен, државен, противдржавен, револуционерен, антиреволуционерен итн), но од најголем интерес за нас е појавата на државен тероризам во една либерално-демократска заедница или држава. Со тоа ние ќе може да ги препознаеме знаците и притоа да се воспостави механизам  за борба против овој вид на општествено опасна појава која може да ги затвори сите пори на нормално живеење.

Автор: м-р Тимурленк Чековиќ

Прочитај ја целата статија ТУКА

Партнери на Правдико