Катастарот воведе нова услуга со која се скратува времето за регистрација на имот | Правдико

Правдико

   

Катастарот воведе нова услуга со која се скратува времето за регистрација на имот

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Катастарот воведе нова услуга со која се скратува времето и постапката за пренесувањето на недвижност од едно на друго лице и регистрација на имот. Со сегашните измени постапката се извршува во три чекори за шест дена, за разлика од порано кога постапката се извршуваше во седум чекори и траеше 30 дена. Разликата во цената со постоечката постапка е од 3.000 до 6.000 денари.

katastar

Според директорот на Агенцијата за катастар на недвижности Славче Трпевски, со воведувањето на дополнителната ВИП постапка, на граѓаните им се овозможува да имаат избор на кој начин сакаат да ја регистрираат недвижноста.

– Со ова постапката за регистрација на имот завршува, а Катастарот по електронски пат целокупната документација ќе ја проследи до надлежната општина која ќе ја провери процената и ќе донесе даночно решение. Ваквата постапка се одвива во три чекори и ќе трае вкупно шест работни дена од започнувањето на процесот – изјави Трпевски.

Извор: Мета

Препорачуваме

Партнери на Правдико