Казнените дела против половата слобода и реформата на казненото законодавство од 2014 година | Правдико

Правдико

   

Казнените дела против половата слобода и реформата на казненото законодавство од 2014 година

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

13941025_1144593785603786_1131014674_nПоловата слобода, во најширока смисла на зборот, подразбира апсолутна слобода на индивидуата при одлучувањето за стапување, односно нестапување во точно определен полов однос. Со други зборови, волевата согласност на индивидуата е единствен услов за постоење на истата. Оттука, секое неконсенсуално полово општење претставува основа за општествено гонење и казнување. Меѓутоа, инкриминацијата на половите деликти не била отсекогаш присутна.

Имено, на почетокот, половите деликти не биле ништо друго освен предмет на морална осуда. Со текот на годините ваквата осуда добила своја законска основа, првенствено за индивидуите од машки, а подоцна и за индивидуите од женски пол. Денес, при услови на особено висок број на сторители на полови деликти, единственото нешто кон коешто законодавците се стремат е заострување на кривичните санкции, особено кога во прашање се малолетните жртви.

Автор: M-р Иренa Стoјчевскa

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико