Kазнено правна заштита од физичко семејно насилство, со посебен осврт на кривичните дела телесна повреда и тешка телесна повреда | Правдико

Правдико

   

Kазнено правна заштита од физичко семејно насилство, со посебен осврт на кривичните дела телесна повреда и тешка телесна повреда

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Потребата за инкриминирање на семејното насилство од страна на државата има своја оправданост, која се состои во фактот да се гарантира сигурноста на секој поединец, како и заштитата на неговиот телесен и морален интегритет. Карактеристично за казнено правната заштита од семејно насилство во Република Северна Македонија е тоа што не постои посебна инкриминација на кривично дело семејно насилство, туку законодавецот се решил за пристап на инкриминирање на семејното насилство во рамките на различни кривични дела од Кривичниот законик на Република Северна Македонија.

Главна цел на трудот е презентацијата на казнено правната заштита од физичкото семејно насилство со посебен осврт на кривичните дела телесна повреда и тешка телесна повреда. Предметот на трудот посебно е насочен кон анализирањето на законските битија на овие кривични дела пред се во делот на инкриминирањето на физичкото семејно насилство.

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија  ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико