Казнено правна заштита од физичкото семејно насилство во Република Северна Македонија, со посебен акцент на кривичното дело убиство и убиство на миг | Правдико

Правдико

   

Казнено правна заштита од физичкото семејно насилство во Република Северна Македонија, со посебен акцент на кривичното дело убиство и убиство на миг

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Сериозноста на последиците кои настануваат како резултат на дејствијата кои може да се квалификуваат како семејно насилство, се основниот мотив на секоја држава да преземе издржани мерки и активности во насока на сузбивање на оваа негативна појава. Дел од овие мерки и активности на државите секако се и инкриминациите кои се однесуваат на оваа проблематика, односно казнено правната уреденост на семејното насилство. Посебно внимание во рамките на оваа казнено правна уреденост на семејното насилство, кај нас предизвикува казнено правната заштита од физичкото семејно насилство. Во рамките на оваа казнено правна заштита од семејното насилство посебна анализа заслужува кривичното дело убиство кое се извршува при семејно насилство, како и кривичното дело убиство на миг кое се извршува при семејно насилство.

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико