Казнено правни аспекти на управувањето со отпад во Република Македонија | Правдико

Правдико

   

Казнено правни аспекти на управувањето со отпад во Република Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Заштитата на животната средина во рамките на една заедница е невозможна без одржливо и правилно искористување на природните ресурси. Заштитувањето и унапредувањето на животната средина се спроведува се со цел за зачувување на нејзината автентична природа, како и оптимално искористување на природните богатства.

Заштитата на животната средина се наметнува како процес кој е неопходен во ситуација на постојано загрозување на истата. Основна цел на трудот е да ги претстави казнено правните аспекти на управувањето со отпад во Република Македонија, како еден од потесните делови на широкиот концепт на заштита на животната средина. Како предмет на трудот се поставува анализата на казнените дела кои се извршуваат во рамките на управувањето со отпад кај нас во државата.

Автор: Д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико