Ќе се изготвува нов Закон за меѓународна правна помош во кривичната материја | Правдико

Правдико

   

Ќе се изготвува нов Закон за меѓународна правна помош во кривичната материја

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Закон за меѓународна правна помош во кривичната материја за прв пат е донесен во 2010 година а почна да се применува од 01.01.2013 година. Од тогаш согласно истиот закон е уредена меѓународната правна помош во кривичната материја. Имајќи го предвид фактот дека со текот на времето се појавени нови ситуаци и моменти кои побараа да се интервенира во истиот закон, се пристапи кон измена на истиот.

Новиот Закон за меуѓанродна правна помош во кривичната материја се донесува со цел усогласување на нашето законодавство со новите регулативи на ЕУ, како и зголеување на ефикасноста на меѓународната правна помош во кривичната материја.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 25/06/2019 – 03/07/2019

Препорачуваме

Партнери на Правдико