Ќе се изготвува предлог Закон за заштита на укажувачи | Правдико

Правдико

   

Ќе се изготвува предлог Закон за заштита на укажувачи

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Спроведените анализи за оценка на спроведувањето и степенот на усогласеноста на националното законодавство со меѓународните стандарди во областа Заштита на укажувачи покажуваат дека во националното законодавство веќе се вградени клучните меѓународни стандарди во областа, но и укажуваат дека се потребни измени во насока на надминување на идентификувани недостатоци кои може да придонесат за незадоволително ниво на спроведување, особено имајќи предвид дека Законот за заштита на укажувачи е донесен пред усвојувањето на ЕУ Директивата 2019/1937 (најнов стандард во областа).

Целта е надминување на идентификувани недостатоци и недоследности во одредени одредби, кои може да придонесат за незадоволително ниво на спроведување на Законот за заштита на укажувачи; – Усогласување со ЕУ Директивата 2019/1937.

Препорачуваме

Партнери на Правдико