Ќе се изготвува Закон за учебници и други наставни и дидактички материјали во основно и средно образование | Правдико

Правдико

   

Ќе се изготвува Закон за учебници и други наставни и дидактички материјали во основно и средно образование

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со Законот за учебници и други наставни и дидактички материјали во основно и средно образование се уредува одобрувањето и употребата на учебниците, наставните и другите дидактички материјали во основното и средното образование.

Подобрувањето на квалитетот на учебниците согласно Стратегијата за образование 2018-2025 година е една од приоритетните задачи за да се обезбеди функционален образовен систем на европско ниво. Дел од активностите во Стратегијата произлегуваат од донесување на Национални стандарди што се основа за иновирање на наставните програми што неминовно ја наметнува потребата од изготвување нови наставни средстваи дидактички материјали (учебници, прирачници за наставници, е-содржини, интерактивни материјали.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 03.03.2021 – 31.03.2021

Препорачуваме

Партнери на Правдико