Ќе се менува Закон за заштита на децата | Правдико

Правдико

   

Ќе се менува Закон за заштита на децата

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со Законот неефикасно е уреден системот на лиценцирање во делот на обновување и продолжување на лиценците за работа во установите за деца.

Нецелосно е воспоставен систем на вработување и на кариерен развој на стручен кадар во установи за деца, неуреден систем на плати на кадарот во јавни установи за деца во Законот, и потреба од интервенции во Законот од примена во пракса.

Предложеното изменување и дополнување на Законот за заштита на децата е со цел и за подобрување на системот на вработување, на кариерен развој, на плати, како и поедноставување на постапката за обновување и продолжување на лиценците за работа, и соодветни измени на законот од примена во праксата.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:01/10/2018 – 27/10/2018

Препорачуваме

Партнери на Правдико