Ќе се менува Законот за извршување | Правдико

Правдико

   

Ќе се менува Законот за извршување

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Нејасен, неефикасен и комплициран начин на полагање на испит за извршители и спроведување на конкурс за извршители – Задолжително учество на адвокати при спроведување на извршување за побарувања поголеми од 10.000 евра – Сложен и скап систем на спроведување на постапка за вонсудска наплата на долгови – од извршените надзори над работата на извршителите и Комората на извршители се увиде потребата од ревидирање на начинот на вршење на надзор.

Целта на предлог законот е корегирање на Тарифата за награда и надоместок на другите трошоци за работењето на извршителите – редефинирање на постапката за вонсудска наплата на долгови – редефинирање на постапката за спроведување на испит за извршители и спроведување на конкурс за именување на извршители – поекономична и поедноставна постапка за иницирање на извршување – ревидирање на начинот на вршење на надзор над работата на извршителите и Комората на извршители.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 01/09/2017 – 01/10/2017

Препорачуваме

Партнери на Правдико