Ќе се воведуваат регионални центри за стручно образование и обука | Правдико

Правдико

   

Ќе се воведуваат регионални центри за стручно образование и обука

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со новите измени во Законот за стручно образование и наука ќе се дава законски основ за основање и работење на регионални центри за стручно образование и обука.

Регионалните центри за стручно образование и обука ќе обезбедат поддршка на реформата на средното стручно согласно образовните политики со националните економски политики, како политиката за рамномерен регионален развој, индустриската политика, процесот на подготовка на националната и регионалните стратегии за паметна специјализација и други релевантни национални активности како дел од заложбите на Владата преку воведување на регионални центри за стручно образование и обука.

Во рамки на секторската координација за ИПА2 приоритетите за 2019 моделитетот на Секторска Буџетска поддрша, предвидени се финансиски средства за поддршка на воведување на на регионални центри за стручно образование и обука, со цел овозможување на користење на финансиските средства потребен е правен остов за воспоставување на истите.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:16/10/2019 – 31/10/2019

Препорачуваме

Партнери на Правдико