Ќе се враќа стариот начин на полагање правосуден испит | Правдико

Правдико

   

Ќе се враќа стариот начин на полагање правосуден испит

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за правда започна со подготовки за измени и дополнувањеа на Законот за правосудниот испит.

 

Со предлог законот за изменување и дополнување на Законот за правосудниот испит се врши негово усогласување со насоките содржани во Стратегијата за реформа на правосудниот сектор во однос на укинување на електронското полагање на стручните испити.

Основна цел на законските измени е воведување на усмено и писмено полагање на правосудниот испит пред стручна комисија, врз основа на мерливи и објективни критериуми за проценка на знаењето на кандидатите.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:21/01/2019 – 30/04/2019

Препорачуваме

Партнери на Правдико