Компаративна анализа на правната рамка за бесплатна правна помош и практиката на земјите од ЕУ со фокус на заштитата од дискриминација | Правдико

Правдико

   

Компаративна анализа на правната рамка за бесплатна правна помош и практиката на земјите од ЕУ со фокус на заштитата од дискриминација

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Главните точки што го отежнуваат пристапот до правда на жртвите од дискриминација се отсуството на правна помош од страна на државата за поведување на судска постапка за заштита од дискриминација и неефективноста на Комисијата за заштита од дискриминација.

Земајќи ги предвид ваквите сознанија, утврдивме потреба за изготвување на компаративна анализа за системот на бесплатна правна помош на меѓународно ниво и можностите за промена на нашиот систем за бесплатна правна помош во насока на овозможување пристап до судска заштита на жртвите од дискриминација. Анализата можете да ја прземете на следниов линк. 

Извор: Хелсиншки комитет за човекови права на РМ

Препорачуваме

Партнери на Правдико