Компаративни согледувања за времетраењето на работниот однос и работните спорови | Правдико

Правдико

   

Компаративни согледувања за времетраењето на работниот однос и работните спорови

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_1Оваа публикација е составена од три различни анализи на директивите на Европската унија изработени од страна на институтот на европските синдикати во Брисел. Досега тие не беа достапни на македонски јазик. Во 2004 година, при одржување на конференцијата за судовите за работни односи, која беше организирана од страна на фондацијата Фридрих Еберт во соработка со ССМ, ние дискутиравме за неколкуте теми кои се претставени во овој состав. Во наредните дискусии за публикување на заклучоците на конференцијата, се согласивме за составот на текстовите во кои се разгледуваат некои од главните прашања што се однесуваат на работните односи и на законската основа што постои во Европската унија.

На тој начин беа избрани дадените текстови за решавање на работни спорови, директивата за работа на определено време и директивата/договорот за работа со скратено работно време.  Сите три текстови разгледуваат мерки кои Европската комисија ги презеде како за да ги заштити вработените, да се одбегне дискриминацијата, така и да се одржи праведна и еднаква конкуренција помеѓу земјите членки на Европската унија.

Целата публикација можете да ја превземите ТУКА

 

Партнери на Правдико