Компаративно разгледување на законите за локална самоуправа во Р.Македонија и во Р.Хрватска | Правдико

Правдико

   

Компаративно разгледување на законите за локална самоуправа во Р.Македонија и во Р.Хрватска

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

222-300x274Општините како мали заедници на жителите на одредено подрачје, најдобро ги познаваат своите припадници;ги знаат проблемите им нудат брзи решенија или им дозволуваат самите да одлучуваат за работите кои лично ги тангираат. Имајќи ја во  предвид потребата на општината, неопходно е да се согледа како истата е уредена, функционира, органи, надлежности, заштита и надзор. Тоа најдобро ќе го направиме во оваа статија преку анализа на „Законот за локална самоуправа“ во Р. Македонија, а ќе го продлабочиме со компаративното искуство од Р.Хрватска и тамошниот „Закон за локална и подрачна самоуправа“.

Автор: м-р Маја Котевска

Прочитај ја целата статијa ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико