Компоненти на пристојната работа како содржина на работниот однос | Правдико

Правдико

   

Компоненти на пристојната работа како содржина на работниот однос

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

10637861_889720094390864_867600706_n-200x300Од историски аспект пристојната работа како концепт и идеја е презентирана од страна на Меѓународната организација на трудот во 1999 година на Општата конференција на 87 собрание кое е одржано од страна на оваа организација. Самиот концепт, самата идеја за пристојна работа ја сочинуваат шест компоненти кои пристојната работа ја претставуваат како универзална и генерална цел.

Како компоненти кои ја сочинуваат содржината на оваа идеја се: можностите или шансите за работа, работа во слободни услови, продуктивна работа, еднкавост на работата, сигурност на работата и достоинство на работата.

Автор: м-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико