Kонвенција за превенција и борба против насилството врз жените и семејното насилство – Базичен документ за заштита од родово базирано насилство | Правдико

Правдико

   

Kонвенција за превенција и борба против насилството врз жените и семејното насилство – Базичен документ за заштита од родово базирано насилство

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Конвенцијата на Советот на Европа за превенција и борба против насилството врз жената и семејното насилство позната како Истанбулска конвенција, претставува најзначајниот меѓународен документ за борбата со семејното насилство. Како меѓународен документ, Конвенцијата дава исклучителен и забележлив придонес на меѓународен план во борбата со насилството врз жените и домашното насилство.

Основна цел на трудот е да ги претстави сите механизми кои ги предвидува оваа конвенција кои се во насока на заштитата од родовото базирано насилство.  Родовото базирано насилство се однесува на кој било штетен акт спротивен на волјата на лицето, кој е базиран врз социјално пропишаните разлики меѓу мажите и жените. Како предмет на трудот се поставува анализата на содржината на овој базичен документ кој се однесува на заштитата од родовото базирано насилство.

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико