Kриминолошки аспекти на криминалитетот на насилство | Правдико

Правдико

   

Kриминолошки аспекти на криминалитетот на насилство

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Дефинирањето на криминалитетот на насилство во криминолошката литература претставува огромен проблем. Овој проблем настанува како резултат на тешкотијата при одредувањето на предметот на овој вид криминалитет, т.е. криминлозите имаат различни критериуми и ставови за тоа кои дела и однесувања можат да се подведат под  криминалитетот на насилство.

Различноста во ставовите допринесува за постоење на многу дефиниции кои го определуваат овој вид криминалитет, но сите автори се согласни во едно дека основа на криминалитетот на насилство е токму самото насилство, агресијата, примената на физичка или психичка сила.

Автор: M-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

 

 

Препорачуваме

Партнери на Правдико