Кривичен суд: Успешно завршен проектот „Евалуација на стандардите за фер судење и пристап до правдата во судските предмети за семејно насилство и криминал од омраза“ | Правдико

Правдико

   

Кривичен суд: Успешно завршен проектот „Евалуација на стандардите за фер судење и пристап до правдата во судските предмети за семејно насилство и криминал од омраза“

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Основниот кривичен суд Скопје и Коалиција на здруженија на граѓани – Сите за правично судење успешно го завршија проектот „Евалуација на стандардите за фер судење и пристап до правдата во судските предмети за семејно насилство и криминал од омраза“ во делот на анонимизирање на судски предмети.

Веб страницата на судот во делот на судски одлуки е збогатен за нови 1.622 пресуди кои се анонимизирани и објавени благодарение на тимот од 5 волонтери кои по завршената обука и потпишаните изјави за доверливост изминатите пет месеци работеа како дел од Канцеларијата за односи со јавност на судот и со нивното залагање допринесоа за поголема транспарентност и отчетност на судот и пристап до правдата во судските постапки, а воедно имаа можност да се стекнат со практично искуство за работа со судски предмети која се надеваме дека ќе им биде од корист во нивната понатамошна кариера.

Проектот „Евалуација на стандардите за фер судење и пристап до правдата во судските предмети за семејно насилство и криминал од омраза“ е финансиран со грант од Кралството Шведска преку Шведската агенција за развој и соработка (СИДА) доделен преку проектот „Нордиска подршка за напредок на Северна Македонија“.

И покрај предизвиците со кои се соочувавме оваа година, како резултат на вирусот Ковид – 19, Кривичниот суд продолжи со заложбите за транспарентно и отворено работење, соработка со медиумите, граѓанските здруженија и меѓународните организации во земјата. Во тој правец судот ги повикува сите заинтересирани организации, здруженија и пред се студентите од правните факултети со нивните идеи и проекти, а за кои судот може да им излезе во пресрет, да ја контактираат Канцеларијата за односи со јавност.

Препорачуваме

Партнери на Правдико