Кривични дела против државата | Правдико

Правдико

   

Кривични дела против државата

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

13933133_1818452028382590_1969347271_n (1)Кривичните дела против државата односно: тероризмот, саботажата, диверзијата и шпионажата, претставуваат незаконско користење на сила, насилство и разменување на информации од страна на поединци или групи кои имаат директна врска со странските сили или пак, чии активности ги преминуваат националните граници, насочени против лица или објекти со цел да ги заплаши или да го принуди населениетo или било кој сегмент од општеството во остварување на своите политички или општествени цели.

Во денешно време, најголем број на меѓународни терористички и слични организации се спонзорирани од една или повеќе држави. Теророт претставува цврсто организирана власт над ограничувањата, апарат на принуда, така што стравот прави дел од секојдневното живеење на најшироките граѓански слоеви, а тероризмот располага со значително поскромни можности од институционализираниот терор.

Терористичките организации добиваат целосно поодршка од владите на државите- спонзори односно за своите активности имаат охрабрување во вид на финансиска помош, обука и заштита од една или
повеќе влади.

Автор: M-р Јасмин Калач

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико