Кривичниот суд го одби барањето на СЈО за изземање на судијата од предметот ,,Трезор" | Правдико

Правдико

   

Кривичниот суд го одби барањето на СЈО за изземање на судијата од предметот ,,Трезор”

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

osnoven-sud-skopje-13Постапувајќи по барањето на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите ( СЈО ) за изземање на судија на претходна постапка кој треба да одлучува по предлог на истото обвинителството за определување мерки за претпазливост против три лица опфатени во предметот на СЈО познат како „Трезор“, Претседателот на Основниот суд Скопје 1 – Скопје, донесе решение со кое барањето се одбива бидејќи не се основани причините за изземање на судија кои СЈО ги навел во своето барање.

На истото решение, со оглед дека се работи за изземање на судија на претходна постапка, СЈО има право на жалба во рок од 3 дена до Апелациониот суд – Скопје.

Во врска со жалбата на СЈО против решението на судија на претходна постапка со кое не беше прифатен предлогот на наведеното обвинителството за определување мерка притвор против едно лице, ја информираме јавноста дека решението е експедирано до странките како и жалбата која веднаш е доставена на одговор кај спротивната страна, а по комплетирање на списите во предметот и враќање на сите доставници истиот ќе биде доставен на надлежно постапување кај Кривичниот совет.

Препорачуваме

Партнери на Правдико