Кривично-правен аспект на криумчарење мигранти во Република Македонија | Правдико

Правдико

   

Кривично-правен аспект на криумчарење мигранти во Република Македонија

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

13933133_1818452028382590_1969347271_nВо последниве неколку години во светски рамки, па и во Република Македонија е актуелна темата со мигрантите, кои во се поголем број мигрираат од различни држави во светот најчесто поради војните кои се зафатени во тие подрачја или од економски аспект. Во статијата ќе се обидам да дадам преглед на начинот на кој што во кривичното законодавство во Република Македонија се инкриминирани дејствијата на трговија со луѓе и криумчарењето на емигранти. Во Република Македонија континуирани се настојувањата да се следат и имплементираат меѓународните норми во оваа област. Република Македонија досега ги има ратификувано најважните мултилатерални договори за борба против криминалот.

Автор: M-р Јасмин Калач

Прочитај ја целата статија ТУКА

Партнери на Правдико