Лекарска грешка во естетската хирургија – казнено правни аспекти | Правдико

Правдико

   

Лекарска грешка во естетската хирургија – казнено правни аспекти

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Лекарските грешки во рамките на здравствената јавност, како и во рамките на општата јавност привлекуваат посебно внимание, како резултат на штетните последици кои може да настанат поради истите врз здравјето и животот на едно лице. Лекарската грешка претставува едно од најактуелните прашања кои се разработуваат и анализираат во голем број научни дисциплини, но сепак од посебен интерес за нас секако е правната анализа на ова прашање. Казненото право оперира со термините: повреда на должното и можното внимание и повреда на правилата на струката.

Посебен интерес привлекуваат лекарските грешки кои се случуваат во рамките на естетската хирургија, од причина што токму естетскатѕа хирургија претставува најспецифична област на медицината со оглед на фактот дека во неа се третира здрав пациент. Задоволството на пациентот од резултатот на операцијата претставува значен фактор за одредување на квалитетот на естетската хирургија.

Автор: Проф. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико