Малолетничка деликвенција (Jugendkriminalitat) | Правдико

Правдико

   

Малолетничка деликвенција (Jugendkriminalitat)

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

244_2_36_12__9__7_2012Naslovna P025Авторот Михаел Валтер, професор на Универзитетот „Келн“, опсежно и темелно се осврнува на проблемите поврзани со малолетничката деликценција. Разработени се криминално-теоретските објаснувања за однесувањето на младите лица и разните облици на малолетничка деликвензија заедно со нејзините форми што доведуваат до кривично гонење и до санкции.

Покрај една јасна и систематска подготовка на целиот материјал, Валтер нуди и прецизна анализа на многу актуелни прашања од областа. Дел од тие теми се малолетничкото насилство и неговиот пораст, криминалот од страна на емигрантите и „повеќекратното престапништво“. Во книгава се зборува и за модерните кривично-политички пристапи, како што се општинските иницијатии за превенција од криминал. Едно цело поглавје е посветено на жртвите од сторениот криминал и на односите сторител – жртва.

Автор: Михаел Валтер

Издавач: Арс ЛАМИНА

Година на издавање : 2011

Број на страни: 400

Повеќе информации

Партнери на Правдико