Мапа: Земјите од регионот со мала доверба во полицијата | Правдико

Правдико

   

Мапа: Земјите од регионот со мала доверба во полицијата

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Најповеќе довербата во полицијата имаат скандинавските земји, а Источна Европа, се наоѓа на дното на табелата.

Screenshot_1

Според Европската комисија и други релевантни истражувања, жителите на земјите од регионот имаат помалку доверба во полицијата од остатокот на Европа.

Финска, каде што 94 отсто од испитаниците се изјасниле дека имаат доверба во полицијата, и се наоѓа на врвот на листите.Од друга страна, само 24,6 жители на Белорусија веруваат на полицијата во нивната земја.Во земјите од регионот во полицијата веруваат речиси ист број на граѓани. Во Албанија, Србија и Хрватска овој процент е 47, во Македонија е 48, а во Црна Гора е 49. Значаен процент има во Словенија, каде што 62 отсто од испитаниците дале позитивен одговор.Податоците за Босна и Херцеговина и Косово не се достапни.

Извор: aljazeera.net

Препорачуваме

Партнери на Правдико