Маричиќ: Имаме обврска да обезбедиме еднакво учество на лицата со попреченост во политичкиот живот | Правдико

Правдико

   

Маричиќ: Имаме обврска да обезбедиме еднакво учество на лицата со попреченост во политичкиот живот

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерот за правда Бојан Маричиќ во обраќањето на „Промоцијата на наодите од мониторингот на парламентарните избори и гласањето на лица со попреченост“ кажа дека институциите и политичарите имаат обврска да обезбедат еднакво учество на лицата со попреченост во политичкиот живот и да го гарантираат нивното право на глас.

„Неспорно е дека бројни други проблеми со кои се соочуваат лицата со попреченост при реализација на политичките права остануваат отворени во моментот, но факт е дека голем дел од нив не се предмет на Изборниот законик, туку на практиката и организацијата на гласањето. Една од нив, согласно меѓународните обврски, е обезбедувањето целосна пристапност на процесот на гласање за лицата со попреченост. Оваа обврска е нешто што сериозно треба да биде сфатено од страна на ДИК, избирачките одбори и локалната власт, имајќи предвид дека исполнувањето на оваа препорака пред сè е предмет на организација и е во нивни раце“, рече Маричиќ.

Министерот за правда во обраќањето кажа и дека со претстојниот попис, меѓу другото, ќе се добијат релевантни информации и за лицата со посебни потребни, односно со каков вид тешкотии се соочуваат, дали користат помагала или помош од друго лице.

„Сите овие информации ќе бидат повеќе од корисни при креирањето на сите мерки и политики, со кои ќе им се олесни животот на овие наши сограѓани и дополнително ќе се гарантира нивното учество во сите аспекти на политичкиот живот“, рече министерот.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико