Медијацијата во Република Македонија | Правдико

Правдико

   

Медијацијата во Република Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

MPetreski_Fotografija copyМедијацијата како алтернативен начин на решавање на споровите, претставува секое посредување, без оглед на името што ќе се употреби за поимот, во коешто на стра-ните во спорниот однос им се овозможува истиот да го решат по пат на преговарање, на мирен начин, со помош на еден или повеќе лиценцирани медијатори, а со цел постигнува-ње на заедничко прифатливо решение изразено во форма на писмена спогодба.

Медијацијата, како таква, ја надополнува судската постапка, а страните можат во меѓусебниот облигационен договор да внесат одредби со кои се обврзуваат во случај на спор, да се обидат спорниот однос да го решат по пат на непосредно преговарање пред започнувањето на судската или друга постапка за правна заштита.

Автор: м-р Милорад Петрески

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико