Меѓународно приватно право том 1 | Правдико

Правдико

   

Меѓународно приватно право том 1

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

megunarodno_privatno_pravo_1Авторите Доминик Буро, професор по право на Универзитетот Париз II и Хорација Муир Ват, професор по право на Универзитетот Париз I ја објаснуваат француската доктрина во однос на меѓународното приватно право кое е гранка од правото што има за цел да управува со правните релации кога станува збор за странски елемент, да ги регулира условите за добивање француско државјанство и да го дефинира правниот статус на странците во Франција. Во текстот се разработени следниве теми: делокруг, предмет и извори на меѓународно приватно право, меѓународна судска надлежност и управување со постапките, меѓународен тек на „странските“ пресуди и услови што се потребни за нивна правосилност, судирот на законите и на билатералните односи заедно со нивните методолошки мутации, судирот на органите и движењето на странските јавни документи.

Автор: Доминик Буро

Издавач: Арс ЛАМИНА

Година на издавање : 2011

Број на страни: 646

Повеќе информации

Препорачуваме

Партнери на Правдико