Можност за пријавување кривично дело по електронски пат | Правдико

Правдико

   

Можност за пријавување кривично дело по електронски пат

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

aplikacija crveno kopce 08.02.2015Министерството за внатрешни работи од денес започнува со практична имплементација на новиот проект “Ред Батон“, или “Црвено Копче“, апликација која изминатиов период беше дизајнирана и подготвена за официјалната веб страница на министерството www.moi.gov.mk

Со оваа сега веќе функционална апликација на официјалната веб страници на МВР им се овозможува на граѓаните можност преку интернет страната на МВР и електронски да пријават одредено дело, сознание или информација кои се однесуваат на областите на злоупотреба на деца, трговија со луѓе и криминал од омраза, односно повикување на насилство.

Пријавувањето на апликацијата “Црвено Копче“ на кое било од посочените кривични дела не мора да биде само од страна на жртвата, туку и од страна на некој што има какви било сомненија или информации за случајот, и при тоа пријавите може да се доставуваат и анонимно, односно без да се открива идентитетот на пријавителот. Бидејќи станува збор за исклучително сериозно сомненија, секоја намерна злоупотреба на апликацијата ќе биде дополнително истражена и соодветно санкционирана. За секоја од областите апликацијата нуди детални објаснувања за опфатот и описот на кривичните дела, а користењето е максимално поедноставено.

По однос на злоупотребата на деца, апликацијата нуди можност да се пријавуваат конкретни случаи на злоупотреба или случаи на злоупотреба на интернет. Во зависност од пријавеното, информацијата од граѓаните веднаш ќе биде доставена на постапување во соодветната организациска единица на МВР. Инаку, согласно Законот за правда за децата, дете е секое лице на возраст до 18 години, а децата – жртви  уживаат засилена заштита и поддршка и со нив се постапува со почитување на нивното достоинство.

Согласно Кривичниот законик забрането е полови дејствија со дете кое не навршило 14 години, наведување  дете на вршење  полови  дејствија, наведување поттикнување или посредување на дете заради  вршење проституција, прикажување порнографски материјал на дете, производство и дистрибуција на детска порнографија, намамување и закажување средба со дете кое не навршило 14 години по пат на компјутерско-комуникациски средства, физичко и психичко малтретирање  на дете, запоставување  и економско  искористување на дете, напуштање на дете со цел негово трајно ослободување, формирање  вонбрачна заедница со дете и точење и продавање алкохолни пијалоци на дете.

Во однос пак на пријавувањето на случаи со трговија со луѓе проектот опфаќа повеќе сегменти. Подобрување на системот на идентификација преку изготвување на стандардни оперативни процедури за идентификација и постапување со потенцијални жртви на трговија со луѓе помеѓу илегалните мигранти и изготвување на индикатори за идентификација на жртви на трговија со луѓе и деца по видови на експлоатација. Потоа, воспоставување на централизирана интерна база на податоци за лица жртви и стoрители на трговија со луѓе заради зајакнување на системот за одговор на институциите во случаите на трговија со луѓе и изготвување програма за помош и поддршка при реинтеграција на жртви на трговија со луѓе и деца.

Последниот сегмент од апликацијата „Црвено копче“ се однесува на пријавувањето на криминал од омраза и повикувањето на насилство. Со оглед дека ова е понова област, ги информираме граѓаните дека согласно законите тоа е криминал мотивиран од нетолеранција кон одредени групи во општеството, заснован на предрасуди.

Инаку со воведувањето на можноста за „он-лајн“ пријавување, не престанува досегашната пракса на користење на телефонската линија “192“, односно тааи натами останува отворено за постојан контакт со граѓаните.

Извор: МВР

Препорачуваме

Партнери на Правдико