МТСП: Брачната заедница и термините мајка и татко не се менуваат | Правдико

Правдико

   

МТСП: Брачната заедница и термините мајка и татко не се менуваат

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за труд и социјална политика најостро ги демантира дезинформациите и лажните вести што ги изнесе ВМРО-ДПМНЕ во однос на новиот предлог-закон за спречување и заштита од дискриминација. Оттаму велат дека во никој случај со овој закон не се брише семејството ниту, пак, се бришат термините мајка и татко, ова воопшто не е предмет што се уредува со овој закон.

„Законот за спречување и заштита од дискриминација е т.н. lex specialis, односно не ја уредува детаљно секоја област на која се однесува. Во новиот предлог-закон се вклучени општи одредби, кои подетаљно се уредуваат во посебни закони. Конкретно, одредбата за бракот дека е заедница меѓу маж и жена е уредена во Законот за семејството и таму нема промени за ова прашање. Во земјава бракот, како и вонбрачната заедница, се заедници меѓу еден маж и една жена и родителите се именуваат како татко и мајка“, се наведува во демантот.

Законот за спречување и заштита од дискриминацијата, со вклучувањето на основите на сексуална ориентација и родов идентитет, како што се наведува, ја проширува заштитата од дискриминација кон оваа група граѓани. Како што објаснуваат од Министерството, ова законско решение овозможува превенција и еднаков пристап до механизмите за заштита од дискриминација за сите граѓани. Основа за донесување на овој закон е токму Уставот во кој се утврдени основните слободи и правата на човекот и граѓанинот, велат од МТСП.

„Исто така, Законот за спречување и заштита од дискриминацијата има добиено позитивни мислења од Венециската комисија, од Обеднитетите нации, од ЕУ и од ОБСЕ-ОДИХР. Тие истакнуваат дека Република Северна Македонија со ова ново законско решение прави значаен чекор во борбата против сите форми на дискриминација почитувајќи го и вклучувајќи го законодавството на ЕУ и меѓунардоните стандарди за човекови права“, додаваат од Министерството.

МТСП апелира до јавноста да не подлегнува на манипулации и лажни информации. Велат дека Законот за спречување и заштита од дискриминацијата е достапен за секој, може да се види на веб-страницата на Министерството за труд и социјална политика и на веб-страницата на Собранието.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико