Правдико

   

МВР и УНХЦР потпишаа меморандум за поголема заштита на азилантите

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Државниот секретар во Министерството за внатрешни работи, Магдалена Несторовска оствари средба со претставниците на УНХЦР во Македонија, Даг Сигурдсон и Деан Кладарин на која беше потпишан Меморандум за разбирање за изработка на алатка за надградба на ИБАС за постапување по предмети за азил.

Целта на овој Меморандум е да се зголеми заштитата на барателите на азил и  лицата под меѓународна заштита во земјата согласно националното законодавство, меѓународните правни начела за бегалци и европското законодавство за азил.

На средбата беше изразено заемното задоволство од интензивната досегашна соработка, напорите кои ги прават во насока на справувањето со последиците од бегалската криза, особено во делот на заштита на баратели на азил, лица под меѓународна заштита и општо сите лица кои се наоѓаат во ваква или слична ситуација. На средбата исто така, беа потенцирани и можностите за идна соработка меѓу Министерството за внатрешни работи и УНХЦР.

Извор: Макфакс

Партнери на Правдико