Надомест на штета пред друштва за осигурување | Правдико

Правдико

   

Надомест на штета пред друштва за осигурување

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Copy of 10331631_10203946672894060_1232795444_nОсигурувањето е однос којшто настанува врз основа на договор или закон, во којшто едната страна, осигурител, ја презема обврската дека на другата страна, осигуреникот, или на третото лице во чија корист се склучува осигурувањето ќе ја надомести штетата кај осигурувањето на имот, односно да ја исплати договорената сума на пари кај осигурувањето на лица, во случај да настапи предвидениот настан (осигурен настан), а под услов осигурениот да му уплатува определен износ на премија во предвидениот временски период.

Осигурувањето всушност им овозможува економска заштита на осигурените (правни и физички) лица од штетните дејствија и економските пореметувања до кои доаѓа кога ќе настане осигурениот настан, односно кога ќе се оствари ризикот во сите фази на општествената репродукција или во секојдневниот живот на луѓето.

Aвтор: М-р Цветанка Петрова 

Прочитај ја целата статија ТУКА

Партнери на Правдико