Најслабите точки на најзадолжената земја во Европа: Колку пати банкротирала Грција | Правдико

Правдико

   

Најслабите точки на најзадолжената земја во Европа: Колку пати банкротирала Грција

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Цела Европа во моментов чека договор меѓу Грција и кредиторите. Во овој поглед, изданието Business Insider потсетува неколку интересни факти за грчката економија. Историјата на Грција е полна со финансиски проблеми.

b661a423-c46f-45b7-a0a1-c66c187d5188-02_europe_g_w
Првиот “банкрот” на Грција бил уште во 4 век. Тогаш 13 грчки градови зеле заеми од Храмот на Делос. Поголемиот дел од нив не биле платени и Делос има огромна загуби од околу 80% од главнината на кредитот. Тоа беше уште во времето на Платон и Аристотел. Во модерната историја Грција банкротирала 5 пати.

Грција најавува банкрот како резултат на надворешниот долг 5 пати и тоа:

Во 1826 година
За време на грчката војна за независност од Отоманската империја.

Во 1843 година
Во оваа година на Грција, веќе суверена држава и е даден заем од француската, руската и британската влада. Парите се предвидени за поддршка на развојот на грчката економија и изградба на функционална влада. Во 1843 година Грција престанува да го исплаќа овој долг.

Во 1860 година
По овој неуспех Грција е изолирана од меѓународните пазари до 1878 година.

Во 1894 година
Светските пазари повторно се отвораат за Грција, која акумулира огромни кредити. Владата ќе престане да ги плаќа во 1893 година.

1932 година
За време на Големата депресија, многу земји, меѓу кои Грција, запаѓаат во банкрот. Грција поминала 90 години – речиси половина од независните години, во финансиска криза.

Грција извојува независност од Отоманската империја во 1830 година, благодарение на интервенцијата на Русија, Велика Британија и Франција. Од тогаш до сега поминаа 196 години.

Во 90 од нив Грција е во финансиска криза. Корупцијата ја чини Грција меѓу 8-10% од БДП годишно.

Од Brookings Institute проценуваат дека Грција губи најмалку 8% од БДП поради корупција.

“Ако Грција имаше подобра контрола над корупцијата, дури не зборуваме за контролата на Шведска, а пример на нивото на овој во Шпанија, таа требаше да го намали буџетскиот дефицит за околу 4% од БДП”, се вели во извештајот на Институтот.

Во 2014 година истражување на ЕК наведува дека Грција како најкорумпирана земја во Унијата, ја има ситуацијата во земјата, слична на онаа во Кина. Во 2009 година само самовработените Грци криеле даноци во износ од 28 милијарди долари.

Вкупно 49,7% од младите Грци се невработени. Минатата година беше достигнат рекорд од 56,4% невработеност кај младите. Општо земено невработеноста е 25,6% во март 2015 година. Вкупно 63,5% од Грците на возраст меѓу 18 и 34 години живеат со своите родители. Само 23,9% од населението на Грција е на возраст под 24 години.

За споредба, во Саудиска Арабија 47% се на возраст под 24 години. Грција има постаро население. Меѓу 15 и 24 години се само 9.8% од населението. 32,9% се на возраст над 55 години.

Наталитетот е под 1,3 бебиња на жена. Ова е голем економски проблем, бидејќи работната сила се намалува и земјата ќе има проблем да исплаќа пензии.

Територијата на Грција е еднаква 5 пати на онаа на Масачусетс, но БДП на Масачусетс е два пати колку што е на целата Грција БДП на Грција е 242.2 милијарди долари, а на Масачусетс е 420.75 милијарди долари.

Економијата на Грција во моментов е полошо од онаа на САД во пресрет на Големата депресија .

Грција е на трето место во светот по пушење. Потрошувачката на цигари по глава на жител во Грција е повисока за 28 пати од тоа во Индија.

Пред Грција во рангирањето на земјите во кои се пуши најмногу се само Бугарија (2-то место) и Србија (1-то место), според податоците на TobaccoAtlas.org.

Извор: еМагазин

Препорачуваме

Партнери на Правдико