Насоки за човековите права на ЕУ со осврт на слободата на изразувањето на глобалната мрежа и надвор од неа | Правдико

Правдико

   

Насоки за човековите права на ЕУ со осврт на слободата на изразувањето на глобалната мрежа и надвор од неа

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_3Слободата на мислењето и слободата на изразувањето се основни права на секој човек. Покрај тоа што се неопходни за достоинството и исполнувањето на поединецот, тие се и основните темели на демократијата, владеењето на правото, мирот, стабилноста, одржливиот сеопфатен развој и учествувањето во јавните работи.

Државите се обврзани да ги почитуваат, да ги заштитуваат и да ги унапредуваат правата на слобода на мислењето и слобода на изразувањето.. Слободата на мислењето и на изразувањето е од суштинско значење за исполнувањето и за уживањето широк опсег на други човекови права, какви што се слободата на здружувањето и собирањето, слободата на мислата, верската припадност и верувањето, правото на образование, правото на учество во културните збиднувања, правото на глас и сите други политички права во врска со учеството во јавниот живот. Без нив не може да постои демократија.

Целото издние можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико