Правдико

   

Национални механизми за заштита на човековите права

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_3Целта на овој прирачник е да придонесе кон поефикасно и поефективно  остварување на заштитата на правата на граѓаните и другите лица на територијата на Република Македонија, преку давање на широк спектар на можните механизми  на дејствување, како и да даде поддршка на развојот на националната инфраструктура за заштита на човековите права и слободи. Секое општество треба да се стреми кон јакнење на структурата на превенција и  заштита и кон подобрување на состојбата со човековите права преку зголемување на информираноста на граѓаните за нивните права и одговорноста на државните органи, тела и носители на функции во рамките на тоа општество.

Затоа јакнењето на националниот систем за заштита на човековите права дозволува интервенции кои претпоставуваат соработка и комуникација наместо чиста критика која не води кон продуктивен резултат базиран на начелото на почитување на правата и слободите на граѓаните.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико