Недозволена трговија со дрога во Република Македонија | Правдико

Правдико

   

Недозволена трговија со дрога во Република Македонија

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Недозволената трговија со дрога, наркобизнис или пак наркотрговијата, претставува еден вид на ,,црн пазар,, на кој што се одвива купопродажбата на истоимената и врз основа на истата се остварува и голем профит. Секако дека овој црн пазар го опфаќа одгледувањето на психотропните супстанци (дроги), нивното производство, прекуграничното дистрибуирање и на крајот продажбата на определени супстанци (дроги) кои што се забранети со закон. Во многу земји ширум светот, трговијата со дрога е забранета и е инкриминирана во Кривичните законици како кривично дело кое е казниво. Во Република Македонија овој тип на кривични дела поврзани со дрога се инкриминирани во 21 глава од Кривичниот Законик.

Неовластеното производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори (член 215 од КЗ) и Овозможување на употреба наркотични дроги (Член 216 од КЗ) претставуваат кривични дела за кои се предвидени затворски казни за сторителите. Во определени земји пак како што се Кина, Иран или Сингапур нелегалната трговија со дрога се казнува дури и со смртна казна.

Автор: M-р Јасмин Калач

Прочитај ја целата статија ТУКА

Партнери на Правдико