Неправилната примена на Адвокатската тарифа од страна на судовите - главна тема на средбата помеѓу делегацијата на Адвокатската комора и претседателот на Врховниот суд | Правдико

Правдико

Виртуальное казино Vavada предлагает своим посетителям множество азартных игр, включая популярные слоты, рулетку и покер, а также другие развлечения. Главные достоинства Vavada - это простота использования интерфейса и обширный ассортимент игровых автоматов. Казино Vavada привлекает пользователей разнообразием бонусов и акций. Необходимо помнить о потенциальных рисках, связанных с азартными играми, и важно играть ответственно, устанавливая разумные лимиты на ставки.

   

Неправилната примена на Адвокатската тарифа од страна на судовите – главна тема на средбата помеѓу делегацијата на Адвокатската комора и претседателот на Врховниот суд

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Делегација на Адвокатската комора на Република Македонија составена од претседателот на Комората, г. Никола Додевски, заменик претседателот г. Бесим Реџепи и г. Никола Петров, член на Управниот одбор на Комората, денеска се сретнаа со претседателот на Врховниот суд на Република Македонија, г. Јово Вангеловски.

На средбата, посебен акцент беше ставен на неправилната примена на Адвокатската тарифа од страна на судовите, како и непочитувањето на толкувањето на Тарифата донесено од Управниот одбор на Комората.

Проблемите околу нееднаквиот третман на странките во постапката од страна на судовите, законите за коишто се донесуваат заклучоци од институции кои немаат право да ги толкуваат, како и други прашања коишто се однесуваат на придонесот на судовите кон заштита и јакнење на независноста на адвокатурата и улогата на адвокатите во постапката исто така беа теми на средбата.

Од страна на претседателот на Врховниот суд, г. Вангеловски, беше искажана подготвеност за што поуспешна соработка и надминување на сите проблеми, а со тоа давање придонес кон владеењето на правото.
И раководството на Адвокатската комора и претседателот на Врховниот суд искажаа подготвеност за перманентни контакти со цел решавање на проблемите кои се јавуваат при остварување на уставната улога на адвокатурата.

Иницијативата на претседателот на Врховниот суд на РМ да се сретне со претставници на Адвокатската комора на РМ, Комората ја оценува како прв чекор со кој се покажува чувство и волја за еднаков третман на странките во постапката, како и на Комората и Обвинителствата како еднакво важни институции од страна највисоката судска инстанца во земјава.

Претседателот на Адвокатската комора на РМ му врачи симбол на Комората на претседателот Врховниот суд на РМ.

Препорачуваме

Партнери на Правдико