Нотаријатот поблиску до граѓаните - прирачник за потрошувачи | Правдико

Правдико

Виртуальное казино Vavada предлагает своим посетителям множество азартных игр, включая популярные слоты, рулетку и покер, а также другие развлечения. Главные достоинства Vavada - это простота использования интерфейса и обширный ассортимент игровых автоматов. Казино Vavada привлекает пользователей разнообразием бонусов и акций. Необходимо помнить о потенциальных рисках, связанных с азартными играми, и важно играть ответственно, устанавливая разумные лимиты на ставки.

   

Нотаријатот поблиску до граѓаните – прирачник за потрошувачи

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_5Овој прирачник претставува начин (е во функција на запознавање) за за познавање на обичните потрошувачи – граѓаните и пошироката јавност со улогата и дејноста на нотарите во правниот систем на нашата држава. Често, обичните граѓани немаат јасна претстава за улогата на носителите на правни професии како што е нотарот и/ или имаат претстава дека нивните услуги се непотребно скапи и дека не значат олеснување туку, напротив, компликување на нивниот живот. Меѓутоа, користењето на услугите на правните професии мо же да го олесни (поедностави) нивниот живот, да спречи долги и скапи судски постапки, да ја зголеми правната сигурност на граѓаните.

Токму заради појаснување на фунцијата на нотарската служба, Нотарската комора, во соработка со Организацијата на потрошувачите на Македонија, пристапи кон изработка на овој прирачник. Целта на овој прирачник е доближување на граѓанинот до правниот институт, таканаречен нотаријат, со цел поедноставно разбирање на неговата цел и функција, како и полесно и побрзо користење на нотарските услуги во случај на потреба од правна помош. Ова, меѓу другото, се постигнува и со посетување на вебстраницата на Министерството за правда на Република Македонија и Нотарската комора на Република Македонија каде што може да се најдат сите позитивни прописи, закони и правилници, што се однесуваат на нотаријатот, неговата улога, значењето и поставеноста во правниот систем на Република Македонија.

Прирачникот содржи одговори на многу прашања, преку кои се овозможува една јасна слика за нотарот и нотаријатот, како важни инструменти за обезбедување правна сигурност и превенција во правниот систем на нашата држава.

Целото издание можете да го превземите ТУКА

Поврзани статии:

– Фискализација – права на потрошувачите

– Кои се вашите права како потрошувач?

– Начин на остварување на правата на потрошувачите кај производи со недостаток

– Права на потрошувачите кај производи со недостаток

– Закон за заштита на потрошувачите при договори за потрошувачки кредити

– Водич за правата на потрошувачите

– Вашите права при договори за потрошувачки кредити

Партнери на Правдико