Нов проект на ОБСЕ против злоупотребата на лесно оружје во Македонија | Правдико

Правдико

   

Нов проект на ОБСЕ против злоупотребата на лесно оружје во Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Министерството за внатрешни работи денеска почнаа нов проект насочен кон намалување на ризикот од нелегална трговија и злоупотреба на мало и лесно оружје (МЛО).

„Безбедноста на националните залихи на МЛО е од најголемо значење за зголемување на безбедноста на границата, придонесување во борбата против организираниот криминал и избегнување на понатамошна нелегална трговија, што на крајот придонесува за безбедност на граѓаните во регионот и пошироко“, изјави шефот на мисијата на ОБСЕ во Скопје, Клеменс Која, на отворањето на настанот за отпочнување на активноста.

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски изјави дека проблемот со неконтролирано ширење на мало и лесно оружје во последниве години се здобил со важност во меѓународните агенди.

„Глобалните околности, особено во доменот на масовните миграции и видоизменувањето на терористичките концепти, ги мултиплицираа можните опасни последици од неконтролираната пролиферација на малото и лесно оружје. Неретко сме сведоци дека овој вид незаконски и криминални активности претставува и еден од катализаторите којшто дополнително ги трансформира локалните инциденти во многу пошироки регионални и глобални настани“, нагласи министерот.

Ото Граф, заменик-шеф на мисијата во германската амбасада во Скопје, истакна дека целта на овој проект е да ја поддржи Република Северна Македонија во развивањето на своја професионална служба за подобро справување со транснационалните закани преку мало и лесно оружје, како и во борбата против организираниот криминал.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико