Новиот Закон за прекршоци во Република Македонија-реформа или (про)форма? | Правдико

Правдико

   

Новиот Закон за прекршоци во Република Македонија-реформа или (про)форма?

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Прекршокот како едно предкривично противправно дејствие, треба на некој начин да делува како предупредување за поголем вид одговорност-кривична, а не со него да се воспоставува одговорност поголема од онаа во случај на извршување на кривично дело.

Прекршочното право секогаш мора да има дополнителна, акцесорна природа во однос на казненото право и во ниту еден случај не треба да се јавува како негов супститут. Впрочем и македонскиот правен систем познава само бипартитна поделба на казниви дела-казнени дела и прекршоци.

Aвтор: М-р Горан Димовски

Прочитај ја целата статија ТУКА

Партнери на Правдико