Објавена листата на должници со неплатени долгови до 30.11.2017 | Правдико

Правдико

   

Објавена листата на должници со неплатени долгови до 30.11.2017

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.12/2017 за долгови доспеани до 31.08.2017 и неплатени до 30.11.2017 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:

1.повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и

2.повисок од 300.000 денари за правните лица.

Листата на должници се објавува на веб страницата на Управата за јавни приходи согласно член 9 од Законот за даночна постапка.

Управата за јавни приходи без согласност на даночниот обврзник на својата веб страница може да објави податоци заради исправка на непотполни информации кои се објавени во Листата на должници.

Доколку даночниот обврзник не се согласува со објавените податоци, Ве молиме да се обратите до:

  • надлежната Регионална дирекција на УЈП (види контакт) – за објавените долгови по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход и придонеси од задолжително социјално осигурување;
  • Царинска управа на РМ-Одделение за наплата на приходи, буџет, гаранции и анализа (тел.02/3293 978 или 02/3293 971) – за објавените долгови по основ на акцизи, царини и ДДВ при увоз.

На Листата на должници бр.12/2017 објавени се 2357 должници – правни лица (помалку за 80 од претходната листа) и 1918 физички лица (помалку за 46 од претходната листа).

Вкупно објавениот нето долг во Листата бр.12/2017 изнесува 10,966,068,875 денари, помалку за 219,428,398 денари од претходната листа. Нето-долгот за даноци и придонеси изнесува 10,920,882,845 денари (помалку за 170,223,300 денари од претходната листа), додека долгот за царински давачки е 45,186,030 денари (помалку за 49,205,098 денари од претходната листа).

Препорачуваме

Партнери на Правдико