Објавени предлог измените во Законот за платен промет | Правдико

Правдико

   

Објавени предлог измените во Законот за платен промет

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

sobranieСо предлог измените се  продолжува рокот до кој учесниците во платниот промет кои имаат блокирани трансакциски сметки ќе можат да вршат плаќања со пресметка на меѓусебните побарувања и обврски. Со предложената одредба субјектите кои имаат блокирани сметки  меѓусебното намирување на паричните обврски и побарувања преку компензација, асигнација, цесија и преземање на долг можат да го вршат до 31.12.2017 година.

Со донесување на Законот за изменување на Законот за платниот промет се очекува учесниците во платниот промет кои имаат блокирана трансакциска сметка да имаат можност меѓусебните парични обврски и побарувања да ги намируваат со компензација, асигнација, цесија, преземање на долг и други облици на меѓусебно намирување на обврски и побарувања до 31 декември 2017 година.

Целиот текст на предлог измените можете да го превземете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико