Образованието и пазарот на трудот | Правдико

Правдико

   

Образованието и пазарот на трудот

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Бројот на невработени и вработени лица претставуваат главните индикатори кои се користат при анализата на функционалноста на пазарот на труд во една земја. Овие две компоненти се задолжителни при секое разгледување на пазарот на труд во било која земја, односно преку истите треба да се направи анализа на понудата и побарувачката на работната сила и врз основа на нивниот сооднос да се утврдат конкретните состојби на овој специфичен пазар кој што опстојува во една држава.

Иако секој пазар на труд во различна држава покажува свои специфики и карактеристики, сепак во целосно разгледување на еден пазар на труд може да се зборува за негови општи карактеристики, за негови општи обележја по кои таквиот пазар се разликува од останатите пазарни форми во рамките на едно општество. Посебно внимание кај секој пазар на труд привлекуваат образовните компетенции на лицата кои активно треба да се вклучат во истиот.

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико